top of page
  • Villa Beheer Nederland

Vakantiewoning verhuren en de belasting (voordelen).


Als u een vakantiehuis of vakantiewoning bezit en verhuurt, of van plan bent deze te verhuren, kan dit vanuit fiscaal perspectief een interessante optie zijn. Goed om te weten dat u doorgaans belasting moet betalen over de (aankoop)prijs van de villa. Als uw vakantiewoning in het buitenland ligt, dient u rekening te houden met de lokale belastingregels. Omdat deze regelmatig worden aangepast en er steeds meer regelgeving wordt geïmplementeerd en uitgewisseld tussen landen, is het altijd raadzaam om uw lokale belastingadviseur te raadplegen voordat u een vakantiehuis gaat huren. Belasting op huurinkomsten In veel landen wordt een lokale belasting geheven op de huurinkomsten uit het huren van een vakantiehuis. Dit kan landelijk, regionaal en zelfs regionaal nodig zijn, afhankelijk van de ligging van de villa. Waar je woont is ook belangrijk. In sommige landen, bijvoorbeeld Nederland, hoeft u geen belasting te betalen over huurinkomsten.


Verhuur Cottage en BTW Indien u echter aanvullende activiteiten onderneemt, zoals het verzorgen van stadsrondleidingen of personenvervoer, wordt er BTW in rekening gebracht. In andere landen gelden voor dergelijke activiteiten andere belastingregels. Villaverhuur is niet onderworpen aan BTW. Onze tip: Vraag uw belastingadviseur naar de exacte regelgeving. Houd er rekening mee dat een professionele blik op uw belastingaangifte uw werk gemakkelijker maakt en u mogelijk ook extra belastingvoordelen oplevert. Ontvang de laatste informatie over belastingwetgeving Het bedrag aan belasting dat u jaarlijks moet betalen, verschilt per land en regio en verandert regelmatig. Daarom is het moeilijk om accuraat en accuraat te voorspellen hoeveel u aan de belastingdienst gaat betalen. Tot nu toe moesten Frankrijk en Spanje belastingen betalen van 25% tot 30%, terwijl dit in andere landen zou kunnen oplopen tot 50% of meer. Houd er rekening mee dat het exacte percentage jaarlijks kan stijgen of dalen.


Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de huidige situatie. Hoeveel dagen belastingvrij huren? Ook is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan het aantal dagen in een jaar dat de woning als vakantiewoning gebruikt kan worden. Elk land heeft zijn eigen maximum aantal dagen, maar u hoeft dit nog niet aan te geven. In steden als Amsterdam is de limiet 6 maanden. Dan moet u beginnen met het betalen van uw belastingen. Zelfs als u uw vakantiehuis op verhuur platforms voor vakantiehuizen aanbiedt, wordt dit beschouwd als commerciële verhuur en in veel landen moet u een percentage betalen. De meeste landen maken onderscheid tussen "tijdelijke/tijdelijke verhuur" en "commerciële/langetermijnverhuur". Als u het maximum aantal dagen overschrijdt, moet u daar meestal (meer) inkomstenbelasting over betalen. Ondernemers hebben het voordeel dat ze tot een bepaald bedrag vrijgesteld inkomen hebben en bepaalde posten kunnen aftrekken op hun belastingaangifte.


Verhuur van villahuur licentie In veel landen is het inmiddels verplicht om een ​​verhuur vergunning (ook wel verhuur vergunning genoemd) te verkrijgen voor het verhuren van een tweede woning. Dit is bijzonder streng in bepaalde delen van Spanje en kan resulteren in hoge boetes voor het niet hebben van een vergunning. Het vereisen van een verhuur vergunning is een manier voor de overheid om de verhuur van vakantiewoningen te reguleren en gasten enige zekerheid te bieden over de kwaliteit van de huisvesting. belasting aftrekken In veel landen heeft u het recht om bepaalde bedragen van uw jaarinkomen af ​​te trekken. Vervolgens moet u aantonen dat uw tweede woning wordt gebruikt om inkomsten te genereren. Dit betekent dat u als ondernemer wordt beschouwd en dat er andere regels gelden. De eenvoudigste manier om te ‘bewijzen’ dat u winst wilt maken, is door het vakantiehuis volledig leeg te laten staan ​​en volledig verhuurbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld in het koopcontract worden vastgelegd, exclusief het zogenoemde eigen gebruik voor de komende jaren. Vervolgens geeft u aan wat uw verwachte toekomstige jaarinkomen zal zijn.


Belastingkantoren en staten willen ervoor zorgen dat u duidelijk verwacht meer te verdienen dan u uitgeeft. Ook als u de villa voor privédoeleinden gebruikt, wordt u nog steeds als ondernemer beschouwd als u winst maakt. Bepaalde kosten en BTW kunt u dan aftrekken van uw jaaraangifte. Dit kan een groot verschil maken tussen het kwalificeren als ondernemer en het genieten van bepaalde belastingvoordelen. lokale of toeristenbelasting Huiseigenaren moeten zich er ook van bewust zijn dat lokale autoriteiten mogelijk eisen dat er toeristenbelasting wordt geheven van gasten. Het exacte bedrag dient vooraf aan de gast te worden medegedeeld. De toeristenbelasting is een vast tarief dat voor iedereen in de omgeving geldt.


​​​​​​​U kunt ook aan Villa Beheer Nederland doorgeven dat de toeristenbelasting al inbegrepen is en vooraf betaald is. Dit bespaart u het gedoe van ter plaatse betalen en voorkomt verrassingen voor uw gasten. Uit onderzoek blijkt dat gasten het liefst alles vooraf betalen om in de vakantiestemming te blijven. Het ter plaatse betalen van borg en bijkomende kosten zal een belemmering vormen. belastingteruggave Ongeacht in welk land u woont of waar uw tweede huis zich bevindt, u moet uw huurinkomsten aangeven in uw belastingaangifte. Ook met extra inkomsten zoals toeristenbelasting, borg en eind schoonmaak moet rekening worden gehouden. Bij Villa Beheer Nederland komen steeds meer gedwongen verzoeken binnen om de huurinkomsten van elke villa over te dragen aan andere overheden. In Frankrijk en Italië maakt dit deel uit van de nationale regelgeving en zal naar verwachting ook in andere landen worden overgenomen.

43 weergaven
bottom of page